Nieuws vanuit de por april 2021

De tweede nieuwsbrief pleegzorg van het jaar 2021. Ook nu schrijf ik dit artikel middenin de sneeuw en hagelbuien. Maar de eerste mooie dagen van het jaar hebben we al achter de rug. De zomer is in aantocht! Hoera! De por (pleegouderraad) is al weer lekker op gang, met de versterking die zich gemeld had. Wat zijn we nu al blij met hen! De eerste vergaderingen hebben we alweer digitaal met elkaar gehouden. We hebben dan ook wat nieuwtjes voor u:

  • De P-toets pleegoudertevredenheidstoets) heeft wat op zich laten wachten. Er is een nieuw digitaal systeem binnen Enver wat op de duur zal zorgen voor een betere digitale communicatie en dossiervorming. Alleen: in het begin is alles moeilijk, en ook nu zorgde enkele kinderziektes voor wat vertraging. Als alles goed is, zal de P-toets binnenkort digitaal naar u verzonden worden. We hopen natuurlijk dat iedere pleegouder aan dit belangrijke onderzoek zal meewerken. Enver neemt u zeer serieus en doet echt iets met de uitkomsten! Ook om het voor u (nog) beter te maken, dus maak alstublieft gebruik van de mogelijkheid om uw mening kenbaar te maken. Wellicht overbodig om te zeggen, maar uw mening kenbaar maken kan altijd, het gehele jaar door. Dit kan bij uw pleegzorgbegeleider of door te mailen naar de por: por.enver@gmail.com.
  • De eerste pleegouderbuddy’s zijn gestart. De eerste matches tussen nieuwe pleegouders en buddys’ zijn gemaakt, waardoor zij zich nog meer gesteund voelen in het prille begin van het pleegouderschap. De ervaringen zijn nu al positief.
  • Het project ‘Vertrouwenspersoon voor pleegouders’ krijgt nu ook echt vorm. Wij, de por, zijn blij met deze ontwikkelingen. In een volgende nieuwsbrief willen we u ook meenemen in de stappen die u kunt ondernemen wanneer de samenwerking rond uw pleegkind voor vragen of, nog vervelender, voor problemen zorgt. Want ook het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) heeft vertrouwenspersonen speciaal voor de pleegzorg. Informatie is op te vragen via de website AKJ.nl.
  • Heeft u al eens de podcast van Engage the Village gehoord? Dat zijn leuke korte verhalen over pleegzorg op Spotify. Echt leuk om eens te beluisteren. 
  • Sinds korte tijd is het online magazine 'Voorkom breakdown en uitval pleegouders: wat werkt in de praktijk?' beschikbaar! Dit beschrijft de resultaten van het Actieonderzoek continuïteit pleegzorg. Daarin werkten tien pleegzorgaanbieders, waaronder Enver, aan het verminderen van uitval van pleegouders. Ook wilden ze de 'breakdown', de ongeplande en ongewenste beëindiging van een pleegzorgplaatsing, verminderen. Het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland waren partners in het actieonderzoek. Wilt u meer lezen? Dit kan op de volgende websites: Online magazine en Onderzoeksrapport Waarom stoppen pleegouders? 
  • Heeft u al eens een kijkje genomen op het nieuwe platform pleegzorg.nl? Deze nieuwe website is voor iedereen toegankelijk. Alleen voor de interne community moet u een paar extra stappen ondernemen. Omdat gewaarborgd wordt dat er echt alleen pleegouders lid kunnen worden van de community kost het extra moeite om lid te worden en daar in te loggen. Eenmaal ingelogd, komt u wel behoorlijk wat mooie gesprekken en verhalen tegen. De moeite waard, dus.
  • Heeft u ook genoten van de thema-avond van Enver op 4 mei? De reacties van de aanwezige pleegouders waren positief. We hebben dan ook gevraagd om een vervolg. En ook nu hebben we mooi nieuws! Op 22 juni komt er een vervolg. Ook deze avond wordt voor u verzorgd door een samenwerking tussen het programmateam en de por. In een volgende nieuwsbrief komen we hier uiteraard op terug.
  • Begin deze maand was er een interessante informatieavond voor mensen die geïnteresseerd zijn in het starten van een gezinshuis. Gezinshuis.com organiseerde deze avond in samenwerking met Enver. Er werd heel wat informatie uitgewisseld over verschillende vormen van gezinshuizen en de manier van werken. Heeft u deze avond gemist, maar wilt u wel meer weten over gezinshuizen? Mail Marlous Roodnat (marlousroodnat@enver.nl) voor extra informatie. 

Kortom, we zijn lekker bezig. Voor u en het liefst met u! Heeft u iets te melden, iets te vragen of wilt u iets kwijt? Wilt u meewerken aan een column, een pluim of een mooie tip doorgeven? Mail het ons dan via: por.enver@gmail.com.