Tante Cor van de por

April 2021 - “Man, wat vonden mijn collega’s van de por en ik dat machtig prachtig: zoveel pleegouders present op die avond over hoe je nou als pleegouder ook nog een beetje voor jezelf kan zorgen. Ik zag setjes jong en oud – opa’s en oma’s die voor de kleinkinders zorgen, mensen die voor een kind uit hun netwerk zorgen en pleegouders die zomaar ooit bedacht hebben pleegouder te hebben willen worden. Het leuke aan deze avond vond ik dat we met z’n allen nou eens gewoon konden vertellen wat ons bezig hield, waar we soms van tegen het plafond gaan of waar we van genieten. Tips werden gedeeld hoe je ook in deze coronatijd het nog een beetje gezellig kunt hebben en houden met je andere helft. Een avond die wat tante Cor betreft voor herhaling vatbaar is!” 

De raderen van Cor draaien altijd, en na deze avond dacht ik: hoe tof zou het zijn als we als pleegouders met elkaar dit soort tips kunnen blijven delen? Tante Cor trapt af; een beetje coronamoe dus de creativiteit raakt een beetje op om leuke dingen te bedenken voor het invullen van die ouderbezoeken. Vaak gaan we voor activiteiten nog naar buiten, maar het weer maakt dat soms wat ingewikkeld hoor… maart roerde flink met z’n staart en april doet vooralsnog goed wat ‘ie zelf wil. Als u die tips nou net zo mooi deelt als op 4 maart, zou het zomaar kunnen dat we elkaar nog op ideeën brengen, wat u? Mail het naar: tantecorvandepor@gmail.com.  Onder de inzendingen verloot Cor 2 omarmingen per post, dus zet vooral uw adres in uw reactie!

ring

Tippie van Cor: pictos! 
Op de eeuwige kermis in hoofd en huis is er één ding dat Cor staande houdt en zorgt dat die kermis leuk blijft, en geen pijn in je buik of hoofdpijn geeft: structuur! Zo krijgen de koters en de betere helft van Cor allemaal elke week hun eigen mandje met schone was om op te ruimen, hebben sommige dingen (net als mensen) vaste plekken in huis…en gebruiken we de dagritme pictogrammen van de website ‘mijn dagritme pictogrammen’.  Ze maken er de gekste picto’s, op een frisse gezellige manier. Staat er één die je zoekt niet op de site, geef het dan aan bij de maker van de website: maakster Sanne staat  altijd open voor nieuwe behoeften of ideeën. Ook liet ik er als eens maatwerk picto’s maken. Ik vond het zo gek voor ons Surinaamse meisje, dat bleke hoofd op een picto. Voor een maatwerk picto betaal je wel een kleine toeslag, maar het is zeker de moeite waard. 

U vindt er ook luister- en werkmethodes voor tieners/volwassenen, planborden en tips, én kaarten waarop bijvoorbeeld de volgorde voor het handen wassen verwerkt staat in simpele stappen. Dit kun je zelfs geplastificeerd kopen, zodat je geen ingewikkelde schoonmaak toeren krijgt als ze de zeep weer eens ergens anders smeren dan op hun handen :-). 

pictos

En nu jij, effe een spelletje spelen
De kids bij tante Cor weten best wel wat ze willen, en kunnen dat ook goed vertellen. Alleen hebben ze daar soms wel wat hulp bij nodig, zeker als het over hen of hun situatie zelf gaat. En laten we eerlijk zijn, niet elke hulpverlener beschikt over een ‘pleegzorg hoe breng ik dat’ voelspriet. Soms kennen ze de kinderen door omstandigheden gewoonweg niet allemaal even goed. Dit spel helpt bij Cor thuis goed, als er bijvoorbeeld gevraagd gaat worden aan kinderen hoe ze de bezoeken beleven, net als bij vragen over familie of boosheid. Het spel bestaat uit 50 kaarten met verschillende soorten vragen. Er zijn ‘doe’-vragen, zoals 'Zo dans ik op mijn favoriete muziek' en ‘ja en nee’-vragen, bijvoorbeeld 'Beslis ik zelf of ik mijn familie mag zien?'. Ook zitten er open vragen bij zoals 'Waar zie jij (weleens) tegen op?' en één antwoord vragen, bijvoorbeeld 'Ik ben soms jaloers op …'. Door zoveel verschillende soorten vragen komen vanzelf allerlei leuke en lastige onderwerpen voorbij. Te bestellen voor € 14,99 via https://www.humints.com/ennujij/

kaartspel

Omdenkertje van tante Cor
Als geen ander weten we -pleegouders- dat veel pleegkinderen behoefte hebben aan regie: richt de wereld in wiedewiede naar mijn eigen zin… Tante Cor wilde later altijd Pippi Langkous worden. Oeverloos koekjes bakken, rijden op een wit paard en allerlei malligheid. Als pleegouder besefte ze onlangs dat de leef- en zienswijze van Pippi zo gek nog niet is. Ze zijn ook ons als pleegouder op het lijf geschreven: 

 • 1. Op je paard blijven zitten, ook in lastige situaties
 • 2. Moedig reageren als er zich obstakels aandienen
 • 3. Staan voor wat je doet en doen waar je voor staat
 • 4. Voor niemand bang zijn en schurken onverschrokken tegemoet treden
 • 5. Onverwachte vragen stellen en dito antwoorden geven
 • 6. Durven zingen, ook al is het nog zo vals
 • 7. Bewegingen maken waarmee je anderen (en jezelf) verrast
 • 8. Op grote voet leven, maar niet naast je schoenen gaan lopen
 • 9. Met volle aandacht luisteren en kijken
 • 10. En last, maar zeker niet least: veelvuldig vrolijk zijn zonder aanwijsbare reden

(Bron)

Lekker(s) uit de keuken van tante Cor
Lastige eters… die kent u vast ook! Bij ons aan tafel introduceerden we al de hapjesplank. Rauwkost, fruit, crackertjes, kaas, gehaktballetjes… langzaamaan leerde zo de lastigste eter eten. Inmiddels een hele kerel, die iets meer nodig heeft dan een wortel met ‘n dippie of een balletje hier of daar. Daarnaast houdt tante Cor ook van gezond, voedzaam én niet van weggooien. Zo ontstond (met dank aan Appie voor de inspiratie) hier thuis de groente fritatta. Beetje leuk aangekleed natuurlijk met een beetje kaas erover, maar u kunt er werkelijk alles in doen. Het recept:

 • Neem restjes groenten (wortel, boontjes, prei, ui, courgettestukjes etc. net wat u lekker vindt) en aardappel van de afgelopen dagen. Hamblokjes of verse spinazie met tomaatjes en witte kaas kan ook
 • Snijd dit allemaal in blokjes en stukjes
 • Doe alles in een ovenschaal of braadslede (bakpapiertje eronder) 
 • Doe wat eieren met melk in een kom en husselen maar (afhankelijk van hoe groot uw schaal en trek is, bepaalt u de hoeveelheid). De luxe variant kent zo’n bakje van die roomkaas erdoor, nepboursin noemen ze die hier. 
 • Doe het ei- en melkmengsel bij de groenten in de ovenschaal.
 • Zet de ovenschaal een half uurtje in de oven op 175 graden

Je hebt dan een heerlijke gezonde hap. Lekker in de zomer en makkelijk. Heerlijk in de winter met wat frietjes of aardappelkroketjes erbij. Buikjes gevuld, en Cor blij, want ze hebben toch weer even goed gegeten!