Activiteiten teams Week van de Pleegzorg

Onze teams hebben tijdens de Week van de Pleegzorg veel leuke activiteiten georganiseerd om de pleeggezinnen in het zonnetje te zetten. Hieronder lees je er meer over. 

Team Rotterdam Noord

We hebben in Rotterdam Noord een heel creatief pleegkind die prachtige tekeningen maakt en speciaal voor de Week van de Pleegzorg heeft Cheyenne weer enorm haar best gedaan. Ze maakte een mooie kaart met lieve woorden om alle pleegouders te bedanken. Omdat de meeste van ons team wel van wat lekkers houden konden wat chocolaatjes bij het bedankje niet ontbreken. En om het er gezellig uit te laten zien is confetti een uitkomst! Een klein verwenpakketje voor al onze pleegouders. Sommige pleegzorgwerkers hadden er echt zin in en stapten op de fiets, ov of in de auto en brachten het persoonlijk rond. Maar ook de postbode heeft ons werk een beetje verlicht. 

De meeste pleegouders reageerden heel enthousiast en waren blij met deze blijk van waardering, ze reageerden lief en vonden het leuk. Er was zelfs een traantje… Voor ons was het een geslaagde kleine actie om jullie extra in het zonnetje te zetten. Pleegouders van NOORD, we zijn trots op jullie!

24b83ab8-3ba2-4e8b-af2b-0bfbb540ed1b


Team Zuid-Hoogvliet 

Team Zuid-Hoogvliet is op woensdag 3 november langs de pleeggezinnen gegaan, met de auto én op de fiets, om persoonlijke kaartjes bij pleegouders te bezorgen. Daarbij kregen zij een Kanjerkoek, om te laten weten wat voor kanjers zij zijn. Deze actie werd erg gewaardeerd door zowel de pleegouders als pleegkinderen!

Op woensdag 10 november zou er een high-tea met workshops georganiseerd worden om de pleeggezinnen in het zonnetje te zetten, maar helaas werd deze afgelast vanwege de huidige maatregelen. 

foto2    foto1 


Team BAR: de silent & glowing disco

Het was zover, de week van de pleegzorg. De tijd om alle pleegouders in het zonnetje te zetten, of juist vanuit team Bar van Enver in het donker. De dames van team BAR hebben een silent disco georganiseerd voor de kinderen met als thema glow in the dark. Voor de pleegouders was er een ruimte om te ontspannen en met andere pleegouders in gesprek te gaan over herkenbare situaties omtrent de ontwikkeling van hun pleegkind.

Bij binnenkomst zag je de zenuwen op het gezicht van de kinderen staan. Je kon de vragen die zij hadden van hun voorhoofd aflezen; ‘Wie zijn er?’, ‘Wat kan ik verwachten?’, ‘Ga ik dansen of ga ik zitten?’, ‘Welke muziek wordt er gedraaid?’, ‘Is er lekker eten te krijgen?’ en ‘Blijft mijn pleegmama of pleegpapa bij mij?’. Gelukkig stonden de dames van de pleegzorg klaar om te dansen en te kletsen met hen. Wij snappen als geen ander hoe spannend het kan zijn om in een nieuwe omgeving te komen en je kwetsbaar open te stellen naar anderen toe. Daarom lieten wij als professionals onder andere onze beste dansmoves zien om de kinderen op hun gemak te laten voelen en dat lukte! Nadat iedereen binnen was en een lekker sapje en een mooi lichtgevend sieraad (of vijf) om had, begonnen ze langzaam maar zeker te springen, te stampen en te zingen. Er werden spelletjes gespeeld, zoals limbo of ballonnen overgooien. Ook konden de kinderen zelf nummers aanvragen en kwamen zelfs de meest verlegen kinderen op de dansvloer hun dansjes laten zien. Er werd gelachen, gerend, gesnoept en gepraat.

Voor de pleegouders hadden we een ruimte ingericht met koffie, thee, lekkere hapjes en interessante boeken. Hier konden zij met andere pleegouders te spreken over waar zij tegenaan lopen in het pleegouderschap en om tips en tricks uit te wisselen. 

De pleegouders gaven aan dat ze een heerlijk moment voor zichzelf hadden gehad en de kinderen mochten aan het eind van de silent disco zelf bepalen wat en hoeveel zij mee willen nemen van de glow in the dark spullen. Ze gaan met een grote glimlach de deur uit.

Team BAR silent disco

Team Nieuwe Waterweg Noord 

Team Nieuwe Waterweg Noord heeft een erg volle, maar leuke en zeer geslaagde week achter de rug. Net als twee jaar geleden heeft Bo (toen stagiaire maar nu volwaardig teamlid) weer een mooi bedankkaartje voor de pleegouders ontworpen. Daar hebben we er 200 van laten drukken en met een fijne, persoonlijke boodschap zijn ze aan het begin van de Week van de Pleegzorg bij de pleegouders op de mat gevallen. 

En waar we twee jaar geleden voor drie gezinnen hadden gekookt, konden we dat dit jaar, door omstandigheden, maar voor één gezin doen. Wendy heeft voor een van haar gezinnen in Schiedam een heerlijke maaltijd met een overheerlijk toetje klaargemaakt. Volgens het pleeggezin was het lekker en gezellig. Geslaagd dus en daar gaat het om!

Voor het eerst heeft onze manager Celia Stok ook een rol in het geheel gekregen en zij heeft – rondgereden door een collega – bij vier gezinnen in de verschillende gemeentes (MSV en Hoek van Holland) een bloemetje aan huis gebracht. De pleegouders waren blij verrast en konden het gebaar erg waarderen!

Team Nieuwe Waterweg Noord - Celia Stok

BBQ, bingo en pubquiz
Onze klap op de vuurpijl was de BBQ met bingo, een pubquiz en een heuse suikerspinmachine op vrijdagavond 5 november op de Heindijk. Daar kwamen rond de 30 kinderen, 20 pleegouders en een aantal collega’s tezamen om een gezellige avond te hebben. Natuurlijk hadden we teveel ingekocht, maar dat mocht de pret niet drukken. Waar in het begin het vlees enigszins was aangebrand omdat de kolen toch wel erg snel heet werden, ging het langzaamaan steeds beter en kwamen de pleegouders om het hoekje kijken met de vraag of er toch vooral nog even doorgebakken kon worden. Zowel pleegouders als de kinderen konden de weg naar buiten, naar de warme BBQ’s , sowieso wel vinden, zodat het niet alleen binnen, maar ook buiten gezellig was. 

Na het eten mocht iedereen kiezen wat ze wilden gaan doen, bingo of de pub quiz en de meesten kozen voor de bingo. In de zaal was het gezellig druk (eigenlijk was het een heksenketel..) en er waren leuke prijzen te winnen. Ook bij de pubquiz waren leuke prijsjes te winnen. De kinderen die geen prijsje hadden gewonnen gingen niet met lege handen naar huis want er waren genoeg leuke hebbedingetjes voor iedereen. Nadat de kinderen al een zakje snoep hadden gekregen mochten ze in de rij voor een lekkere groene suikerspin. Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen en al snel zat het plakkerige spul op vele kinderwangen- en handen. Je zag de suikerspiegel met de minuut stijgen, waardoor een aantal kinderen nog wat meer ging stuiteren dan ze al deden…. Het zal geen rustige avond zijn geweest in een aantal pleeggezinnen! 

Zowel de pleegouders, als de pleegkinderen en de collega’s hebben een zeer geslaagde avond gehad en we kunnen ons zomaar voorstellen dat we volgend jaar weer zoiets gaan organiseren! Dan wellicht wel met een wat lager suikergehalte, maar het is wederom voor herhaling vatbaar! 

pUBQUIZ


Team CLK-MH

Tapasplanken maken
Op 4 november zijn de pleegouders in Krimpen aan den IJssel in het zonnetje gezet door een workshop Tapasplanken maken/decoreren. Naast de plank die zij na het decoreren mochten meenemen hebben zij ook borrelhapjes ontvangen. Het was een zeer geslaagde activiteit die de pleegouders leuk vonden en enthousiast over waren. 

Goodiebags uitgedeeld
Op 4 november zijn er aan alle pleegouders in de gemeente Capelle aan den IJssel goodiebags thuis uitgedeeld door de pleegzorgbegeleiders verbonden aan deze gemeente. De eerste werden samen met de wethouder aan een aantal pleegouders gegeven. Er is veel werk verzet door de pleegzorgbegeleidsters om alle tasje te vullen met cadeaus van lokale ondernemers. Eén van de reacties van de pleegouders: “Wat worden wij verwend zeg!”

IMG_1259

Workshop kroeshaar verzorgen 
Op 10 november konden pleegouders een workshop volgen om te leren hoe zij het kroeshaar van de pleegkinderen op een goede manier kunnen verzorgen. Hoe maak je er als pleegouder een leuk kapsel van? De workshop werd aangeboden door pleegmoeders Marlies en Simone. 

IMG-20211110-WA0009

Koken bij pleeggezinnen
Door de pleegzorgbegeleiders is er tijdens de Week van de Pleegzorg in duo’s in zes verschillende pleeggezinnen die zich daarvoor hadden opgegeven gekookt. Eén van de pleegzorgbegeleidsters gunde het de gezinnen zo dat zij zelfs bij twee gezinnen heeft gekookt. 

De pleegkinderen waren heel enthousiast en zij hielpen allemaal graag een handje mee in de keuken. Het was heel gezellig om op zo’n ontspannen manier de pleegouders te bedanken voor alles wat zij doen. 

foto3 foto5 foto4

Zelfgemaakte kaarten verstuurd aan alle pleegouders 
Ons team heeft daarnaast hard gewerkt aan zelfgemaakte kaarten die aan het begin van de week  aan alle pleegouders in ons gebied zijn verstuurd. Ook daar ontvingen we leuke reacties op: dat het de pleegouders goed doet en ze het leuk vinden om een kaartje te ontvangen. 

Persbericht naar scholen in de regio verstuurd 
Onze stagiaire Esmée heeft naar alle scholen in de regio het persbericht verstuurd met de vraag of deze in de schoolkrant gedeeld mag worden , zodat we hopelijk nog veel meer nieuwe pleegouders kunnen bereiken. 

Interview pleegouders Goudse Post 
Met een van onze pleegouders is er een interview afgenomen voor in de Goudse Post, zodat we in Midden-Holland pleegzorg onder de aandacht kunnen brengen en hopelijk ook in dit gebied meer nieuwe pleegouders mogen gaan ontvangen. 

Zo veel mogelijk posters opgehangen 
Tot slot heeft ons op zo veel mogelijk plekken verspreid in de regio de posters van de campagne #groenlicht opgehangen. En bij een CJG kom je dan zomaar in gesprek met een jeugdarts die er al een tijdje over nadenkt om zelf pleegouder te worden nu de eigen kinderen bijna allemaal het huis uit zijn.


Krimpen aan den IJssel: bijeenkomst #groenlicht

In het kader van de Week van de Pleegzorg kwamen er vandaag ruim 20 pleegouders naar De Tuyter in Krimpen aan den IJssel voor een feestelijk samenzijn. Georganiseerd door Enver en de gemeente voor alle pleegouders van Krimpen aan den IJssel. Geheel in stijl volgens dresscode groen want #groenlicht voor pleegzorg is de campagne slogan van dit jaar. 

Naast dat we in de Week voor de Pleegzorg aandacht vragen voor het tekort aan pleegouders besteden we ook wat extra aandacht aan onze bestaande pleegouders. Minstens zo belangrijk! Onder het genot van koffie of thee met een lekker gebakje spreken wethouder Hugo van der Wal en Enverbestuurder Esther Reinhard hun waardering uit voor de vele pleegouders die Krimpen aan den IJssel rijk is. Samen met de aanwezige wijkteamleider Anke Laurijssens luisteren zij tijdens de voor pleegouders georganiseerde workshop naar de persoonlijke verhalen die er te vertellen zijn. En dat zijn er veel. We kijken met een zeer positief gevoel terug op deze ochtend. En ben of ken je nu nog iemand die meer wil weten over het pleegouderschap? Neem dan vooral even contact met ons op!

Pakketje Krimpen ad IJssel


Team VPGO (Voorne Putten Goeree Overflakee)

Al ruim voordat het november is wordt er ook in team VPGO hard nagedacht over de Week van de Pleegzorg. Op welke manier kunnen we de pleegouders uit ons gebied in het zonnetje zetten?We hebben gekozen voor een tasje met kanjerstroopwafels, want onze pleegouders zijn kanjers en deze koeken passen goed bij het theepakket van Enver. Verder zaten er ingrediënten in het tasje om samen met de pleegkinderen brownies te bakken en heeft elke pleegzorgwerker een persoonlijke boodschap geschreven op een kaart.

De pakketjes samenstellen ging als een trein, dat samenwerken en dingen regelen ging heel vlot in team VPGO! Nadat de pakketjes klaar stonden werden ze door de werkers opgehaald en persoonlijk bezorgd bij de gezinnen. We hebben hier mooie reacties op mogen ontvangen.

  f9c79817-4106-442f-85a4-d40a1657933c d6eb7c13-230b-49a5-b0d0-33f7b3d4a22e

Verder in team VPGO:

  • mocht een gezin een bloemetje ontvangen van de burgemeester in Nissewaard
  • stonden de werkers van VPGO met onze collega’s van de andere pleegzorgaanbieders op de markt in Middelharnis
  • heeft pleegdochter Roos een spreekbeurt gehouden over pleegzorg
  • hangen er in heel VPGO posters voor de ramen.

We zijn trots op de activiteiten die er zijn geweest! Heel leuk om ook op de hoogte gehouden te worden middels appjes hoe het andere teams verging en mooi om op lokale en landelijke radio onze collega’s gepassioneerd te horen vertellen over pleegzorg! We sluiten de week af met een goed gevoel!