Het bloemetje voor pleegouders Jos en Els

Het Bloemetje is inmiddels een zeer gewaardeerde en veel gelezen rubriek binnen onze nieuwsbrief. Massaal geven pleegzorgbegeleiders hun pleeggezinnen op voor deze rubriek. En terecht! Deze keer gaat onze collega Chantal langs bij Jos en Els van Dijk om ze te verrassen met een mooi boeket. 

Jos en Els van Dijk starten in 2015 met pleegzorg. In eerste instantie als crisispleeggezin. Eerst maar eens kijken hoe dat gaat. Maar bij zowel hun eerste als hun tweede plaatsing wordt het perspectief bepaald op langdurig opgroeien in een pleeggezin. Neem dan maar eens afscheid om een kind vervolgens door te plaatsen naar weer een nieuw pleeggezin. Jos en Els kunnen dit bij beide meisjes niet over hun hart verkrijgen en dus blijven ze. De oudste is ondertussen alweer zeven en de jongste is bijna vier jaar. 

Chantal is hun pleegzorgbegeleider vanaf 2018. Wanneer zij aan Jos en Els denkt, dFoto pluim fam van Dijkan denkt ze iedere keer  weer; ‘hoe doen deze mensen dit toch allemaal?’. Naast twee pleegdochters hebben Jos en Els ook nog vier biologische kinderen. Jos heeft daar bovenop een eigen bedrijf en Els werkt in een kraamhotel. Of dit allemaal nog niet genoeg is, staat het gezin beschikbaar voor een nieuwe crisisplaatsing en voor noodbed.

Ondanks dat Jos en Els druk zijn, deinzen ze er niet voor terug om extra ondersteuning in te zetten voor hun pleegdochters wanneer dit nodig is. Zij volgden bijvoorbeeld een intensief Sherborne traject wat weliswaar voor de toekomst vruchten zal afwerpen maar wat nu ook gewoon ontzettend veel tijd vraagt van het gezin. Maar klagen, dat doen ze nooit.

Einde rubriek zou je denken. Nee hoor, dit is pas de inleiding. De voornaamste reden dat Chantal hen heeft opgegeven zit hem in de fantastische samenwerking met de biologische moeders van hun pleegdochters. Jos en Els  weten op een enorm mooie wijze dit contact stabiel te houden, hoe ingewikkeld dat ook iedere keer weer is. Want dan weer rijdt Els naar de vrouwengevangenis, dan weer naar de kliniek en de volgende keer weer naar een begeleid wonen project. Gewoon, omdat Els het zo ontzettend belangrijk vindt dat hun pleegdochter haar moeder ziet. En dat is het ook. Jos en Els vinden dit zelfs zo belangrijk dat wanneer een van de moeders tijdelijk zonder woonruimte komt te zitten, zij haar tijdelijke woonruimte bieden via vrienden van hen die ook goud waard zijn. Jos en Els helpen haar met verhuizen en slaan tijdelijk haar spullen op. De foto’s die Chantal vervolgens ontvangt, van deze moeder die aan het helpen is in de boomgaard rondom het huis, bezorgen haar kippenvel tot in haar tenen. 

Supertrots is Chantal dan ook op dit pleeggezin dat ondanks alle drukte, altijd een ontspannen sfeer in huis neer weet te zetten. Met behulp van deze bos bloemen laat Chantal hen weten dat het geweldig is wat Jos en Els allemaal doen en dat dit helemaal niet zo vanzelfsprekend is, ook al denken zij zelf van wel.

Wellicht staat een volgende keer uw pleegzorgbegeleider wel op de stoep met Het Bloemetje.