De Pluim april 2023

Een pleegkind dat via je netwerk in je gezin komt, zet veel in beweging en zorgt voor veel reuring. Netwerkpleegouders hebben vaak niet vooraf nagedacht over het fenomeen ‘pleegzorg’, laat staan de cursus gevolgd. Dit keer pluimen voor twee pleegzorgbegeleiders van pleegzorg(groot)ouders die te maken kregen met een hulpvraag uit hun netwerk; Siska Huijzers en Mayella Korevaar. 

De Pluim voor Siska Huijzers
De eerste pluim is van Remi en Natascha Brus-Baaij. Zo’n tien jaar geleden kwam hun pleegzoon bij hen wonen. Ze hadden een veel jongere biologische zoon. Hun pleegzoon van toen acht jaar zorgde dan ook voor veel ‘eerste keren’ (denk bijvoorbeeld aan het zoeken naar een school). Tel daarbij op de instanties en het pleegzorgjargon waar je plotseling mee te maken krijgt. En dan vooral ook het wennen aan elkaar, van een gezin van drie waarin orde en structuur heerst met ineens daarbij een jongen die veel minder structuur gewend was en ook zo zijn ideeën had.

Gelukkig was daar al heel snel Siska Huijzers. Zij werd de pleegzorgbegeleider van het gezin Brus en is dat nog steeds! Natascha omschrijft haar als ‘onze rots in de branding. Van reguliere opvoedkundige- of administratieve zaken tot grotere kwesties ten behoeve van ons pleegkind met school en JBRR. Zij regelt het. Zij bracht en brengt rust, is de constante factor. Daar waar voogden elkaar afwisselen en regelmatig zo ook hun eigen ideeën hebben, houdt zij overzicht en kanaliseert zaken.’

Een mooi voorbeeld? ‘Onze pleegzoon liep een beetje vast op de middelbare school: hij botste met veel leraren, zijn resultaten waren niet goed en het was echt even spannend hoe dat verder moest. Siska was de drijvende kracht achter een groot overleg op zijn school. Zij zorgde ervoor dat de leraren bereid waren om opnieuw met hem te beginnen, alsof hij blanco op school kwam. Vanaf toen is de stijgende lijn ingezet, zijn resultaten gingen omhoog en het ging steeds beter op school. Dat overleg heeft echt wat gedaan.’

'Alles bij elkaar vinden wij dat Siska een topper is en een grote pluim verdient!'

 

De Pluim voor Mayella Korevaar
De tweede pluim in deze nieuwsbrief komt van Denny en Anette van Tol. Zij willen graag hun pleegzorgbegeleider Mayella Korevaar in het zonnetje zetten.

Zij zorgen voor hun kleindochter van 12 jaar. Zo’n acht jaar geleden kwam ze met haar moeder bij opa en oma wonen. Sinds twee jaar woont hun dochter niet meer bij hen en zijn zij officieel pleeg(groot)ouders geworden. Bij dat ‘officieel’ worden, kwam ook Enver in beeld. En Mayella. En met de komst van Mayella begrepen Denny en Anette al snel dat een pleegzorgbegeleider meer doet dan zorgen voor de pleegzorgvergoeding (zoals hun was verteld). 

Denny vertelt: ‘Mayella geeft gevraagde en ongevraagde hulp en doet gigantisch haar best. Onze pleegdochter is niet altijd de makkelijkste. Behalve dat ze een echte puber is, heeft ze ook haar vragen omdat ze bij ons woont en ziet bij andere kinderen wat eigenlijk ‘normaal’ is. Niet altijd makkelijk om te zorgen dat het gezellig in huis blijft. Mayella helpt ons dan met rake opmerkingen als ‘kies welk gevecht je wilt aangaan’ en ‘wat vind je het belangrijkst’.

Mayella denkt ook aan ons wanneer ze iets leest over wat bij ons speelt: dat stuurt ze dan door zodat wij er ons voordeel mee kunnen doen. Of ze wijst ons op evenementen in de regio die voor pleegkinderen en familie worden georganiseerd. Ze heeft onze pleegdochter er ook van overtuigd om zich op te geven voor het zomerkamp. Regelmatig gaat ze ook één op één met onze kleindochter weg, een rondje lopen of wat lekkers eten. Eerst vond onze kleindochter dat maar raar, maar nu vindt ze het fijn om te doen.

Als je nadenkt over ouder worden en opa en oma zijn, denk je niet zo snel aan zorgen voor je kleinkind. Mede dankzij Mayella gaat het ons goed af en doen we het met veel liefde. Mayella verdient dan ook wat ons betreft een dikke pluim!’