Decemberwensen namens de pleegouderraad

De Sint is alweer het land uit, de kado's zijn uitgepakt. In de straten en huizen branden weer overal lampjes, en ondanks dat tante C. ons weer flink in de tang heeft valt er één ding op; de veerkracht van kinderen.

Of het een lieve lust is horen we al dagen bij ons thuis kerstliedjes galmen, door de karaokemicrofoon die die andere man met de baard meebracht. Laat het Kerst zijn, laat het feest zijn, Jezus kwam voor jou en mij... of wat denkt u van de hiphopversie van “Stille nacht”. Stiekem af en toe ook het iet wat gemêleerdere antwoord van flappie. Het lijkt wel een echt pleeggezin, met een diversiteit aan levensbeschouwingen

De wasmachine draait een paar keer in de week extra zodat de kersttruien zoveel mogelijk aan kunnen, we verzamelen oude ballen en decoratie voor kerststukjes, en zoeken naar recepten. En die zijn toch wel anders, alweer dit jaar, dan andere jaren.

Waar we eerder puzzelden om met ouders, brusjes etc. iets te ondernemen, maken we nu vooral kerstkaarten, filmpjes en knutsels. Zitten we zelf niet thuis vanwege een positieve test in het gezin, is er wel een ouder waar dat speelt, en ga zo maar verder.

Dit jaar geen gourmet met ouders op tweede kerstdag, of vuurwerk op oudejaarsdag met de vaders. Het nadeel van een pleeggezin omdat je met meerdere familie te doen hebt? Misschien. Anderzijds merken we ook dat de bezoeken, doordat ze meer gespreid  en vaak thuis bij ons zijn, intenser zijn, en dat is fijn. Tijd met je vader of moeder is een groot goed, juist ook in deze tijden van corona. 

Dat geldt ook voor de pleegouderraad. Voor ons een jaar van verandering. Van nieuwe gezichten, maar ook een wereld die verandert. Bijvoorbeeld het vele digitale vergaderen. Dat vraagt soms een andere manier van kijken of werken. En toch ook hier, het is wat het is. We willen blijven verbinden en dat kost op dit moment wat (meer) tijd.

We merken steeds weer dat we allemaal op alles dat er gaande is, weinig invloed hebben. Waar we wel invloed op hebben is hoe we kijken naar andere manieren waarop we invulling kunnen geven aan contact en bezoeken. Dat brengt ons dan weer dichtbij de pleegzorg; "Gaat het niet zoals het moet, dan moet het zoals het gaat". 

Wat zijn we als pleegouders en POR blij  met de mooie, soms ook kritische mails en vragen die u met ons deelt. De komende tijd gaan we ons met elkaar buigen over de plannen voor 2022, en tegelijk genieten van een welkome vakantie, waarin het even mag gaan zoals het gaat.  Ondanks dat het dit jaar weer anders is dan we willen, zijn wij ervan overtuigd dat u als pleegouder ongetwijfeld weer zorgt voor wat licht en warmte, op welke wijze die dan ook in te vullen zal zijn.

We delen graag onderstaand gedicht met u, van toepassing op u en de kinderen waar u voor zorgt, maar niet minder op de tijd waarin we leven. Maak er iets moois van met elkaar!

We wensen u en allen die u lief zijn mooie, gezellige feestdagen toe en hopen u in het nieuwe jaar, op wat voor manier dan ook, weer te mogen ontmoeten.

Namens de pleegouderraad
Eline, Debbie, Ronald, Margreet en Angélique

Het is wat het is
Het is onzin
zegt het verstand
Het is wat het is
zegt de liefde

Het is ongeluk
zegt de berekening
Het is alleen maar verdriet
zegt de angst

Het is uitzichtloos
zegt het inzicht
Het is wat het is
zegt de liefde

Het is belachelijk
zegt de trots
Het is lichtzinnigheid
zegt de voorzichtigheid
Het is onmogelijk
zegt de ervaring
Het is wat het is
zegt de liefde

Erich Fried
Vertaling: Remco Campert