De pluim

Als POR hebben wij er deze keer, vanwege de Week van de Pleegzorg, voor gekozen om alle pleegzorgwerkers eens een flink compliment te geven. Want wat werken zij hard zeg! Niks is hen te veel, zieke collega’s vangen zij moeiteloos op en een flink aantal heeft ook op hun vrije dagen hun telefoon nog wel eens aan. Alles voor de pleegouders en de pleegkinderen. Geweldige toppers zijn het!

Het leven van een pleegzorgwerker is nooit voorspelbaar, wist u dat? Natuurlijk hebben zij zo hun vaste afspraken in hun agenda staan, maar het kan zomaar zijn dat alles omgegooid moet worden omdat ze elders even harder nodig zijn; een pleegouder die het allemaal even boven het hoofd groeit, een kind dat acuut overgeplaatst moet worden, begeleiding bieden bij crisispleegouders die midden in de nacht een vierjarig meisje bij hen thuis hebben gekregen. 

Kilometers rijden zij in een week, Ki-lo-meters. Werkelijk waar! Van Puttershoek naar Lansingerland en via Lansingerland en Gouda weer terug. En denk maar niet dat ze onderweg naar een lekker muziekje kunnen luisteren hè? Welnee, dan zitten ze aan de telefoon met de gezinsvoogd die niet op vakantie of ziek is. Of met hun gebiedsmanager of de medewerker van het wijkteam. Zij zijn vaak de spin in het web en zorgen ervoor dat alle petten zoveel mogelijk dezelfde kant op staan. Dankzij hun luisterende oren kunnen (wij) pleegouders af en toe even lekker stoom afblazen en kunnen we er weer even tegenaan. Dankzij hun kennis van zaken rondom pleegzorg kunnen zij weer even wat tips, tricks, do’s en don’ts aanreiken om het kind en de pleegouders weer verder te helpen. Als geen ander hebben zij verstand van loyaliteitsconflicten, hechtingsproblemen en kunnen zij gedragingen van het kind duiden en in perspectief plaatsen. Wat zouden we zonder hen moeten? Dank, dank, dank voor alle lieve, betrokken en deskundige pleegzorgwerkers!

Naast deze kanjers willen we nog graag twee mensen noemen die een dikke pluim verdienen; Mariska de Baat en Marlous Roodnat van het programmateam. Wellicht kent u hen niet, maar achter de schermen zijn zij een stevige en sturende kracht binnen de afdeling Pleegzorg van Enver. Zij houden zich bezig met ontzettend veel zaken. Denkt u bijvoorbeeld aan de pleegoudertevredenheidsonderzoeken en de uitkomsten daarvan, het organiseren van trainingen, thema-avonden, contacten met gemeenten en andere organisaties. Zij faciliteren de pleegzorg op vele fronten. Zij signaleren en ondernemen actie. En weet u wat zo mooi is? Zij betrekken de POR bij veel van hun bezigheden; ze leggen zaken voor, vragen advies, staan open voor suggesties, zoeken zaken op verzoek van de POR uit. Niets is hen te veel. Pleegzorg gaat hen beiden duidelijk aan het hart. Geen wonder dat zij hun werk zo goed doen! Ook jullie enorm bedankt!

Is er aan uw gezin nou ook zo’n topper van een pleegzorgwerker verbonden? Zo’n steun en toeverlaat die wat u betreft ook eens in het zonnetje gezet mag worden door middel van een pluim? Meld hem of haar dan aan via por.enver@gmail.com.