Een Pluim voor Patricia!

*Tromgeroffel*… Deze keer mogen we de Pluim uitreiken namens de familie Sonja en Marinus de Vries. Zij zijn “zo ontzettend blij” met hun pleegzorgwerker. Hoe ze heet? Nou, Patricia Meijer.

Het gezin stuurde een enthousiaste mail naar de POR om hun fantastische pleegzorgwerker op te geven “voor een dikke vette Pluim”. Gebruikelijk is dan dat we namens de POR even nabellen om wat meer informatie te verkrijgen en de betreffende medewerker echt even in het zonnetje kunnen zetten. Ik sprak met Sonja en de blijdschap spatte er gewoon vanaf. Ik zag haar niet, maar had een heel beeld bij haar blije gezicht en een heel goed beeld van Patricia. Geen onvertogen woord hoor! 

Patricia is sinds een jaar of drie bij het gezin betrokken. Sonja en Marinus hebben een pleegdochter van nu 4 jaar een biologische zoon van 9 jaar. Vooral in het begin van de plaatsing huilde het meisje veel bij het slapen gaan. Zij bleven dan veel bij haar; zij vonden het moeilijk om haar even te laten huilen en zelf weg te gaan. Toch was er ook de twijfel: leren we haar dan geen fout gedrag aan? Ze moet toch ook even zonder ons kunnen? Ze bespraken met Patricia hoe dit nu aan te pakken, bij zo’n kwetsbaar meisje. Nog altijd zijn zij Patricia dankbaar dat zij toen de Bouwstenen van gehechtheid erbij heeft gehaald. Samen keken ze wat nodig was. Samen trokken ze de conclusie dat het meisje die liefde, die warmte en nabijheid nog nodig had. “Zij gaf ons echt het vertrouwen en de bevestiging dat het goed was wat we deden, dat we haar niet verpesten of teveel verwennen”. En inderdaad, het was even doorzetten, maar na een half jaar ging het steeds beter met het meisje. Toen hebben zij wederom de Bouwstenen erbij gehaald en inderdaad, er was groei waar te nemen! “Patricia heeft ons hier echt ontzettend in gesteund”.

Gewaardeerd
Patricia kan altijd gebeld worden, wist u dat? Of ge-appt. “We hoeven maar te vragen of ze even tijd heeft en ze belt al. Ze geeft alles wat ze geven kan en haalt ook alles uit ons wat er maar uit te halen valt”. Zij heeft ook een keer een cadeautje geregeld voor onze pleegdochter via een potje waar zij van wist. Maar hierin vergat ze hun zoon niet. En wat nou zo fijn is? Wat ook zo gewaardeerd wordt?  Dat ze de zoon van deze pleegouders ook altijd meeneemt in de begeleiding. Zij vindt hem ook belangrijk. “Onze zoon was lange tijd het enige kind in het gezin geweest, dus had in het begin van de plaatsing best wel moeite met het delen van de aandacht. Patricia gaf ons een hele bruikbare tip, namelijk dat we ook eens alleen met hem op stap moesten gaan. Even quality time alleen met hem. “Gewoon doen. Echt”, zei ze dan. En dat is zo waardevol geweest, aldus deze pleegouders.

Deze pleegmoeder is onlangs geopereerd, waardoor de bezoeken met de biologische ouders op praktische problemen stuitten. “Patricia dacht dan echt met ons mee en heeft zelfs geregeld dat het bezoek dichterbij onze woonplaats plaats kon vinden, zodat pleegdochter toch naar de bezoeken kon. Echt klasse.

Superkanjer
“Ze is zo’n fijne pleegzorgwerker. We kunnen altijd op haar rekenen en op haar terugvallen. Ze is echt een superkanjer. En zo spontaan! Afgelopen zomer kwam ze langs en zei ze:” Kom we gaan een ijsje eten met elkaar”. Hoe leuk is dat! Ze leeft mee, we hebben een goede band met haar. Ze is betrokken en belangstellend. Ze mag van ons echt niet weg hoor!”.

Nou, Patricia, je hoort het… je moet nog even blijven 😉. Maar zo te horen heb jij ook plezier in je werk, dus gaan we er ook vanuit dat dat je inderdaad nog lekker doorgaat. Gefeliciteerd met deze Pluim!