Nieuws van de POR april 2022

'Trots'. Dat is wel het woord dat de POR voor ons in de laatste weken typeert. Nog geen jaar geleden kwamen we samen in een schuitje terecht, waarvan we – eerlijk is eerlijk – soms tegen elkaar zeiden: “Hoe dan? Wanneer, of wat…?”

We hebben heel wat momenten gekend waarop we een kleine stap terug deden. Met z’n tweeën achterblijven vanuit de oude vertrouwde POR, samen met een paar nieuwe gezichten. Nieuwe mensen werven, het werk van de POR zichtbaar maken en weer nieuwe verbindingen stimuleren en aangaan. En dat ook nog eens in een raar jaar waarin wederom corona roet in het eten gooide, want we hebben elkaar maar een paar keer fysiek gesproken. Vaker was dat digitaal, en dat is – vinden wij – toch niet de beste manier omeen groep mensen nader tot elkaar te brengen.

Ieders talenten ontdekken, en behoeftes of zaken die spelen bij jullie, onze achterban, in kaart krijgen. Van nature zijn we beide mensen die erop vertrouwen dat het goedkomt, maar eerlijk is eerlijk, we hebben ons soms best even achter de oren zitten krabben omdat het vanuit ons lidmaatschap van de POR naar het gezamenlijke voorzitterschap best even schakelen is geweest. Naast een gezin met pleegkinderen en ook nog een baan, is het best zoeken naar een goede balans van deze drie, én het vormen van die nieuwe groep.

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder, en beweegt de POR-wagen inmiddels behoorlijk. Wellicht dat het ‘opengaan’ van de maatschappij en het weer fysiek deel kunnen nemen aan overlegmomenten, weer kunnen vergaderen en de sfeer voelen, daaraan hebben bijgedragen. Tegelijk kunnen we concluderen dat we inmiddels zeven verschillende mensen, met een zelfde doel dichter bij elkaar hebben kunnen krijgen, en zien we daar de eerste resultaten van op tafel rollen. Er staat, in samenwerking met het Programmateam een frisse, thema-avond in de steigers – met als thema ‘‘Doe eens ff loyaal”. Iets meer tijd hebben we nodig voor het bedenken hoe we jullie willen verrassen op het festival. Tegelijkertijd kijken we ernaar uit jullie daar weer te mogen ontmoeten. Als nieuwe POR, en na zo een lange tijd van noodgedwongen afstandelijker contact. We kijken er echt naar uit!

(Oude) banden aanhalen
Ondertussen is de POR hard bezig om (oude) banden aan te halen. Zo waren we onlangs aanwezig bij het tafelgesprek van Safewings. Zij zijn – misschien wel een beetje net als de POR van Enver – zoekende hoe ze in deze veranderde tijd – van waarde kunnen zijn voor pleegouders en pleegkinderen. Waar liggen behoeftes, en waar juist niet? In welke vorm, en hoe vaak? Vragen die wij onszelf in de afgelopen periode ook vaak gesteld hebben, en zullen blijven stellen. Zo hebben we binnenkort een overleg waarin we kennis hopen te maken met een aantal mensen die voor pleegouders en de POR binnen de organisatie van waarde zijn, soms direct, soms indirect. Maar we vinden het belangrijk - nu we weten waar we goed in zijn, en waar we elkaar in aan kunnen vullen - dit ook weer in het grotere geheel te kunnen gaan toepassen.

Een schakeltje daarin blijft nog steeds een ‘stille’ wens, want er moet immers altijd iets te wensen overblijven toch? Deels wordt aan die wens voldaan door jullie te mogen ontmoeten tijdens de online thema-avond op 17 mei, of fysiek tijdens het festival op 25 juni. En als we dan echt nog mogen ‘zeuren’; een netwerkpleegouder/opa of oma, die we nog graag aan onze POR toevoegen. Dan zijn we van alle smaken voorzien! Je bent zo welkom!

Geniet van het voorjaar, we kijken naar jullie uit!

Margreet Jansen en Angélique Teeuw