De Pluim september 2022

“Wat leuk dat hij hem gaat krijgen!!!” Dat was de reactie van Aad en Annemieke Kant toen ik hen mailde dat hun pleegzorgwerker Jasper Smit- van Schie deze keer de Pluim in ontvangst mag nemen. Zij hadden hem namelijk opgegeven.

Waarom zij vinden dat hij hem deze keer dubbel en dwars verdient, geven zij weer als volgt: “Ruim twee jaar geleden werd Jasper onze nieuwe pleegzorgbegeleider. Hij kwam in ons gezin in een periode dat wij het heel zwaar hadden met onze oudste pleegzoon. Zijn gedrag drukte zo’n grote stempel op ons en ons gezin dat wij geen andere optie zagen dan de plaatsing na ruim 11 jaar te beëindigen.

Wij zagen na alle wisselingen van voogden die we al hadden gehad erg op tegen de komst van een nieuwe pleegzorgbeleider. Het is altijd maar afwachten wie je krijgt en de vraag of er wel een klik is, is ook niet onbelangrijk. Nou, die was en is er zeker!

Luisterend oor
Maar Jasper bleek uiteindelijk ons lichtpuntje aan de horizon te zijn. We vonden bij hem een luisterend oor en we voelden ons serieus genomen. Hij is gelijk aan de slag gegaan om hulp te regelen, zodat onze pleegzoon toch nog bij ons kon blijven totdat hij zijn middelbare schooldiploma had gehaald. En daarna kon doorstromen naar begeleid wonen. We zijn erg blij dat dankzij Jaspers hulp onze pleegzoon niet abrupt weg hoefde uit ons gezin, maar dat we het goed hebben kunnen afsluiten met voor onze pleegzoon een middelbare school diploma en voor ons de geruststelling dat hij daarna naar een goede plek kon om te wonen met de juiste hulp voor hem.

Topper
We zijn blij dat Jasper nog steeds onze steun en toeverlaat is, nu voor ons jongste pleegkind. We kunnen altijd bij hem terecht, geen vraag of probleem is te gek, hij is altijd bereid om mee te denken. Jasper is een topper! Zonder hem was het echt niet gelukt”

Verder noemen zij hun topper “Open, transparant en betrokken”. Hij komt regelmatig op huisbezoek en tussendoor is er via mail en Whatsapp ook regelmatig contact. Hun 14-jarige pleegzoon heeft hem ook hoog zitten. Hij vindt het altijd fijn als Jasper komt en vraagt er soms zelfs om. Hij kan zo heerlijk zijn verhaal bij Jasper kwijt en zij doen dat ook wel eens onder het genot van een ijsje. Hij vergeet ook de biologische kinderen van het gezin niet. Hij vraagt altijd naar hen.

Op zijn plek
Ze hopen uiteraard dat hij nog heel lang blijft. Gekscherend zeggen ze wel eens tegen hem:

”Denk erom dat je niet weggaat hoor”. Hij zegt van niet, maar je weet het nooit natuurlijk. Misschien dat deze Pluim hem de bevestiging geeft dat hij bij pleegzorg lekker op zijn plek zit en dat hij zeer zeker gewaardeerd wordt! Jasper, ook namens de Por gefeliciteerd met jouw minutes of fame en met deze erkenning!