Het Bloemetje is inmiddels een zeer gewaardeerde en veel gelezen rubriek. De negende keer is het inmiddels alweer. Massaal geven onze pleegzorgbegeleiders hun pleeggezinnen op en dat is terecht! Vaak doen ze dat om een compliment te geven aan een pleeggezin of om aan te geven hoe trots ze zijn op dit gezin. Maar soms kan een bloemetje ook gewoon even een opsteker zijn voor een gezin wat door een pittige tijd gaat en wel een positieve noot kan gebruiken.

Deze keer heeft deze rubriek een extra feestelijk tintje. We geven namelijk niet één maar twee bloemetjes weg. Omdat we het einde van het jaar naderen maar ook omdat het de laatste keer is dat ik (Tamara Bardega) deze rubriek verzorg. Ik kon gewoonweg geen keuze maken uit de twee aanmeldingen die er nog lagen. En dat hoeft gelukkig ook niet.

Bloemen voor Sjoerd Hogendorp
Eerst spreek ik mijn collega Nicole. Zij gaf begin dit jaar Sjoerd Hogendorp op. Sjoerd zorgt inmiddels in zijn eentje voor de drie kleinkinderen van zijn overleden vrouw. De oudste jongen woont zo ongeveer vanaf zijn geboorte al bij Sjoerd en zijn vrouw en in de jaren daarna volgen zijn zusjes. In 2014 is pleegzorg aangevraagd en al die tijd is pleegzorgbegeleider Nicole betrokken. Een half jaar nadat het jongste meisje bij Sjoerd en zijn vrouw komt wonen wordt zijn vrouw ernstig ziek. Slechts een paar maanden na de diagnose kanker komt ze te overlijden. Een moeilijke tijd breekt aan. Dan blijkt één van de meisjes suikerziekte te hebben en Sjoerd krijgt er een enorme zorg bovenop. Geen makkelijke opdracht maar ondanks de zorgen blijft Sjoerd altijd positief. Inmiddels zijn het allemaal pubers en gaat het redelijk goed. Sjoerd zelf kampt vanwege de zorgen en spanningen al die jaren wel met gezondheidsproblemen. Desondanks zet hij zich nog steeds onverminderd in voor de kinderen. Nicole weet dat Sjoerd toen zijn vrouw nog leefde elke week bloemen voor haar kocht. Lelies waren haar favoriet. Het deed Nicole goed om onlangs te zien dat hij ze voor zichzelf had gekocht. Maar deze keer krijgt Sjoerd bloemen van Nicole. Namens Enver. Omdat we zo blij zijn met pleegouders zoals hij.

Jan en Anja Hofman
Daarna bel ik met mijn collega Mariska. Mariska wil familie Hofman uit Hellevoetsluis graag in de bloemen zetten. Het gaat om Jan en Anja. Zij kozen bewust voor het pleegouderschap toen hun eigen kinderen groot waren. Er zijn los van verschillende tijdelijke plaatsingen drie jongens gebleven die bij hen op mogen groeien. De oudste van 20 heet Enver. Dat op zich zou al een bloemetje waard zijn maar is uiteraard toeval want hij was er veel eerder dan de organisatie Enver. Daarna komt Anthonie van 15 en tot slot Vince van vijf, de jongste en een zorgenkindje. Vince heeft het Pelizaeus Merzbach syndroom wat maakt dat zijn ontwikkeling anders verloopt. Hij heeft 24 uur per dag intensieve zorg nodig. Jan en Anja bieden hem deze met zoveel liefde. Recent is er een woonunit geplaatst in de tuin waar Vince verzorgd kan worden. Dat geeft lucht en letterlijk ruimte maar nog steeds staat hun hele leven in het teken van pleegzorg en met name Vince. "Het is zo’n warm en fijn gezin" vertelt Mariska. "Als iemand een bloemetje verdient dan zijn zij het wel!"

bloemetje fam hofman