Zoals u in de vorige nieuwsbrief heeft kunnen lezen, is de pleegouderraad (por) op zoek naar versterking. Op deze oproep hebben wel vier mogelijk nieuwe porleden gereageerd. Dat is nooit eerder gebeurd, zoveel animo! Daar zijn we dus behoorlijk blij mee. Om u een beeld te geven van wat we zoeken aan versterking, hebben we bedacht om een heuse “por zoekt vrouw of man”-column te schrijven.
De reporter vraagt door: dus wat jij, por, graag wilt, is een maatje?
“Ja zeker”, antwoordt por. “Een maatje die dezelfde richting inkijkt, iemand die net als ik bewogen en enthousiast is, maar die zeker een eigen mening mag hebben en die ook kan uitdragen. Want de por houdt van gezamenlijk, constructief, en van kritisch.”
Hohoho, even terug por, laten we het even hebben over de basisvoorwaarden. Jouw nieuwe partner(s), moet dat een vrouw zijn, of is een man ook akkoord?
“Och, ik als por heb dat helemaal niet zo, ik ben aseksueel, iedereen is welkom. En nodig, natuurlijk. Ik discrimineer nergens op: leeftijd, geslacht, herkomst, dat is allemaal onbelangrijk voor mij. ‘Hoe meer diversiteit, hoe beter’, zeg ik altijd. Mag ik wel zeggen dat ik extra blij zou worden van een man? Die past nu, zeg maar net ietsje beter.. :-)”
Ja maar jij hebt toch wel wat eisen, por, aan een nieuwe partner?
“Ja, zeker wel. Zo moet mijn nieuwe aanwinst ervaring hebben als opvoeder. Maar niet zomaar een opvoeder; ik vraag om speciale ervaring. Ik wil namelijk graag dat iemand pleegouderervaring heeft. Welke vorm van pleegzorg dat is, is voor mij minder belangrijk. Al hoop ik stiekem wel dat mijn nieuwe partner wat ervaring in de crisisopvang of in netwerkpleegzorg heeft. Of iemand die beginnend pleegouder is, dat zou ik ook heel aanvullend vinden.
Ook moet mijn toekomstige partner een beetje overview hebben, verder dan de eigen neus kunnen kijken bedoel ik. Want samen met de nieuwe partner behandelen wij niet alleen onze eigen ervaringen, we zijn er voor iedereen.”
Als jij nu eindelijk zo’n partner vindt, por, wat is dan hetgeen je daarmee wilt gaan doen?
“Nou, weet je, dat ligt natuurlijk helemaal aan de nieuwe partner. Wat die inbrengt. Want samen vormen we een andere por dan dat ik eerst was. Dat is nou juist zo leuk aan mij, dat alle nieuwe partners mee mogen vormen.
Natuurlijk heb ik mooie ideeën over de toekomst. Nog verder zorgen dat pleegouders zich gehoord en gesteund voelen, dat ze bij mij terechtkunnen en dat we samen verbinding kunnen maken met de andere partner in dit spel: Enver.”
Oei, jij hebt al een partner por, wordt dat niet een beetje veel?
Por lacht.. “Nee! Ik houd van veelzijdigheid. Met Enver heb ik een meer zakelijke band, daar adviseer ik, denk ik mee, geef ik mijn mening en stel ik vragen over van alles en nog wat. Met mijn fijne partner wil ik juist overleggen, samen de mening vormen, mooie initiatieven uitdenken en opzetten.”
Fijn, wat je allemaal wilt, por, maar wat heb je eigenlijk te bieden?
“Hmmm, lastige vraag. Moet ik even over nadenken…”. Na een korte stilte volgt een enthousiaste reactie: “De uitdaging natuurlijk! En voldoening, als iets moois van de grond komt! En een hele leuke partner, die ook naar jou luistert. Een klankbord dus. Oh en respect bied ik, aandacht en warmte, maar ook een (hele) kleine vrijwilligersvergoeding. Maar dat laatste… we doen het niet voor het geld, he?!”
Nee, dat denk ik ook niet. Het is me duidelijk geworden dat je het voor de andere pleegouders doet. Maar wat haal jij er nu zelf uit?
“Het is mooi om van elkaar te leren, dat is wat ik wil, in mijn nieuwe relatie. Elkaar aanvullen, samen creëren, om de (pleegzorg) wereld een beetje mooier te maken, snap je?”
Ja zeker. Hoe kunnen nieuwe partners jou bereiken?
“Via de email: pleegouderraad@enver.nl. daar reageer ik het snelst op. Niet boos worden he, als ik er wat langer over doe, of erger nog, als ik je vergeten ben. Want ik ben ook maar een duizendpoot, een pleegouder met dus een heel systeem achter zich. Gewoon nog een keertje mailen, als het te lang duurt.
En tegen mijn nieuwe partners wil ik zeggen: ik ben ook in voor heel kortdurende relaties, gewoon een berichtje, een vraag, een kleine interventie. Alles mag je bij mij neerleggen. Onze relatie hoeft niet gelijk levenslang te zijn. Ook hoeven we niet wekelijks bij elkaar te zitten. Ik vraag eigenlijk niet zo veel, we kijken samen wel naar wat jouw mogelijkheden en behoeften zijn.
Dus schroom niet om contact met me op te nemen. Ik denk namelijk dat ik veel leuker, fijner en nuttiger ben dan dat jij denkt!”